Skip to main content

Kibervédelem és kiberbiztonság a digitális adatok védelme érdekében

A Kibervédelem egy olyan összetett folyamatos felügyeletet jelent a vállalkozásokban, ami elősegíti a biztonságos és kiegyensúlyozott gazdasági működést. Használata elengedhetetlen, és mindenkit érint, aki internetet használ. A jogok mellett vannak kötelezettségek is, amik a munkaadókat, és a munkavállalókat egyaránt terhelik, és érdemes ezekkel tisztában lennünk és betartanunk. A kiberbiztonság mindenki érdeke, ezért közös felelősség terheli a munkaadót és a munkavállalót egyaránt. Ismernünk kell a biztonságtudatosság alapvető elveit, továbbá a felelősségi rendszert, és a szabályozó mechanizmusokat egyaránt.

Mi a Kibervédelem?

A kibervédelem célja, hogy megvédje az informatikai rendszereket, hálózatokat, eszközöket és adatokat a kibertámadásoktól és kiberbűnözéstől. A kibervédelem fontos része a mindennapi életünknek, mivel az informatikai rendszerek és hálózatok számos területen nélkülözhetetlenek, mint a kormányzatban, egészségügyben, oktatásban és a cégek életében is.

A kiberbiztonság ad védelmet az informatikai rendszerek, hálózatok és adatok elleni fenyegetésekkel szemben. A kiberfenyegetéssel szemben többféle intézkedés együttes alkalmazásával tudunk a leghatékonyabban védekezni, többek között úgy mint a titkosítás, tűzfalak, antivírus programok.

Kibervédelmi szolgáltatások a netes támadások ellen nyújtanak védelmet

A kiberbiztonság ma már nem csupán a nagyvállalatok és kormányzati szervezetek számára elengedhetetlen – minden vállalkozásnak kiemelt figyelmet kell fordítania az online fenyegetésekre és kibertámadások elleni védelemre. A digitális világban adataink, pénzügyeink és üzleti folyamataink sérülékenyek a kiberbűnözők számára. Azonban, ne essen pánikba, mert az IT-Pack kiberbiztonsági szolgáltatásai segítenek Önnek a veszélyek kezelésében és a vállalkozása biztonságának megőrzésében.

Azonban, ne essen pánikba, mert az IT-Pack kiberbiztonsági szolgáltatásai segítenek Önnek a veszélyek kezelésében és a vállalkozása biztonságának megőrzésében. A kiberbiztonsági szolgáltatások széles körűek és személyre szabottak, és lehetővé teszik vállalkozása számára, hogy kibertámadásokra való gyors reagálásra és azok elhárítására legyen képes. Az automatizált és folyamatos fenyegetésfigyelés mellett az IT-Pack képzett szakemberei is rendelkezésére állnak, hogy segítsenek az incidensek felderítésében és kezelésében.

Kibervédelem cégében? - Az IT-Pack a következőket biztosítja

Informatikai tanácsadás
Informatikai tanácsadás
Gyors kiépítéés
Gyors kiépítéés
Csereeszköz biztosítása
Csereeszköz biztosítása
Adatvédelem
Adatvédelem
Tartalékinternet
Tartalékinternet
Személyre szabható
Személyre szabható
Folyamatos elemzés
Folyamatos elemzés
Folyamatos támogatás, 24 órás felügyelet
Folyamatos támogatás, 24 órás felügyelet
Kezdje a 2024-es évet a kibervédelem egyik leghatékonyabb eszközével!

Egyedi építésű tűzfal, limitált kiadásban, és korlátozott számban üzemeltetéssel együtt már havi nettó 50.000 Ft-tól!

Kezdje a 2024-es évet a kibervédelem egyik leghatékonyabb eszközével
 • Nagyobb informatikai biztonság

 • Folyamatos logelemzés és távfelügyelet

 • Home Office biztosítása

 • Nincs többé adatszivárgás és szerver feltörés

 • 24 órás üzemeltetés

 •  GDPR törvényi megfelelés

 • Csereeszköz biztosítása

 • Tartalék internet biztosítása (opcionális)

Levesszük kibervédelmi gondjait válláról!

Mini Tűzfal i7/8Gb RAM/250Gb/SSD/

Elérhető már havi nettó 50.000 Ft-tól. Kivitelezést illetően előzetes felmérés szükséges.


Használatba vételi joggal helyezzük üzembe, az üzemeltetés és technikai támogatást az ára tartalmazza. Az ár havi átalánydíjat jelent.

Tájékoztatásunk nem teljeskörű.

Érte már kibertámadás? Törték fel már weboldalát, teljes informatikai rendszerét? Kap kéretlen leveleket? Védje meg vállalkozása és ügyfelei adatait!

Érdeklődjön a részletekért most!

36 70 534-8423

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kibervédelem, kiberbiztonság - Alapfogalmak és példák

Ahhoz, hogy megértsük miért fontos a Kibervédelem, és hogyan lehet szabályozni jogi, humán, és informatikai oldalról, először is meg kell értenünk a kibertámadások folyamatát. Meg kell értenünk továbbá az adatvédelem, és az adatbiztonság fogalmát is, és ismernünk kell annak különbözőségét.

A kibertámadás első sorban az internet felől érkezik, ám a károkozó folyamatot a humán oldal indítja el. Megértésükhöz, folyamatukhoz nézzünk pár példát, fogalmat.


Adatvédelem

Az adatvédelem az egyének vagy szervezetek által kezelt adatok védelmének gyakorlata. Célja az érzékeny információk biztonságának és magánéleti jogok tiszteletben tartásának biztosítása. Az adatvédelem különböző intézkedéseket foglal magában, mint például az adatok titkosítása, hozzáférési ellenőrzések, és az adatok gyűjtésének és kezelésének szigorú szabályozása. A jogszabályok és szabályozások, például az adatvédelmi törvények, segítenek irányítani és védeni az adatokat az illetéktelen hozzáféréstől és visszaélésektől.

Adatvédelem

Adatbiztonság

Adatbiztonság

Az adatbiztonság az adatok védelmére irányuló gyakorlat, amely a kártékony hozzáférés, az illetéktelen változtatás és az adatvesztés elleni intézkedéseket foglalja magában. Célja az adatok bizalmas, sértetlen és rendelkezésre álló állapotban tartása. Az adatbiztonság részét képezi az adatok titkosítása, hálózati biztonsági intézkedések, frissítések, vészhelyzeti tervek és felhasználói oktatás.


Kibertámadás - Alapfogalmak és példák

A kibertámadás olyan tevékenység, amikor egy személy vagy csoport kártékony szándékkal próbál illegálisan behatolni vagy kárt okozni egy számítógépes rendszerben, hálózatban vagy az interneten. A kibertámadások sokféle formában megjelenhetnek, és különböző célokat szolgálhatnak, például adatszerzés, pénzszerzés, hálózati zavar, hírnévrombolás vagy akár politikai célok elérése érdekében.

A kibertámadások folyamatosan változnak és fejlődnek, és a kiberbiztonsági szakembereknek is folyamatosan alkalmazkodniuk kell az új fenyegetésekhez. A kiberbiztonsági intézkedések és megelőző intézkedések, mint például a tűzfalak, antivirus szoftverek, titkosítás és tudatos felhasználói oktatás, fontosak a kibertámadások elleni védekezésben.

Kibertámadás - Alapfogalmak és példák

SPAM, azaz a kéretlen levél

SPAM, azaz a kéretlen levél

A SPAM olyan elektronikusan, email en terjedő kéretlen levél, amit a munkavállaló postafiókjába érkezik be a csalótól. Ez általában egy olyan levél, ami tömegével küldött hirdetés, vagy felhívás, ami akár lánclevélként más postafiókokba is elküldésre kerülhet. A SPAM-ek, tudatosan megtévesztő levelek, teljesen a munkavállaló jóhiszeműségét kihasználva jut bizalmas információkhoz a támadó.  Ez lehet személyes adat vagy banki információ, jelszó stb. stb.

A SPAM azaz kéretlen levelek között lehet akár kártevő is, (vírus, féreg, trójai) ami további aggasztó problémákat okoz informatikai rendszereink működésében.


Adathalászat

Az adathalászat egy egyfajta (social engineering) azaz egy megtévesztő manipuláción alapuló támadás, ami szintén az elektronikus postafiókba landol. A célja szintén az, hogy belső, érzékeny információkat adjon ki a munkavállaló, vagy rosszabb esetben zsaroló vírust telepítsen a számítógépre, ami megfertőzi és megbénítja az egész informatikai hálózatot akár hetekre. Sajnos az adathalász programok már a weboldalakat is támadják egyre kifinomultabb kódokkal. Célja, hogy mindent megfigyeljen miközben internetezünk, weboldalakat látogatunk, és úgy jegyezze meg személyes adatainkat, bankszámláinkat, hogy mi erről semmit sem tudunk.   

Adathalászat

Zsaroló vírus

Zsaroló vírus

A „randsomware” alatt olyan kártékony szoftvereket értünk aminek az a célja, hogy az informatikai rendszerünket teljes egészében olyan titkosított kóddal lássa el ami megbénítja hetekre a mindennapi munkát. Megfertőzi a tárolt adatoktól kezdve akár az adatmentéseket is, nem kis váltságdíjat követelve. A zsaroló vírus jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt, ami sajnos az elmúlt években állandóvá vált. A zsarolónak új filozófiája van, miszerint már a támadás előtt megszerzi adatainkat, és azt nyilvánosságra is hozza ha kell, vagy akár a konkurenciánknak áruba bocsátja. Gondoljunk csak az ipari kémkedésre, ma már nincsenek „ügynökök”, elég csak egy kódot kiküldeni a céghez és kész a katasztrófa.

A fenti pár példák megmutatják, milyen veszélyekre számíthatunk, de sajnos ennél sokkal több tényező okozhat fejfájást a vállalkozásoknak. 

Érte már kibertámadás? Törték fel már weboldalát, teljes informatikai rendszerét? Kap kéretlen leveleket? Védje meg vállalkozása és ügyfelei adatait!

Érdeklődjön a részletekért most!

36 70 534-8423

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kibertámadás a való életben - Nézzünk egy konkrét esettanulmányt

Egy kibertámadás folyamata

Sajnos ez az eset megtörtént, tehát óvakodjunk a hasonló helyzet kialakulásától! 

Titkárnőnk, (és előre is elnézést a titkárnőktől) álmosan megérkezik hétfő reggel irodánkba, és egy forró kávé társaságában leül a számítógépéhez és megnézi a beérkezett leveleket. A postafiókban talál egy a „bank” által küldött levelet, miszerint arra kéri, hogy az 5 napon belül lejáró jelszavát legyen kedves módosítani a megadott linken, különben letiltásra kerül a fiók, és csak személyesen lehet a bankszámlát feloldani. Titkárnőnk rákattint a linkre, melyben a vírus lemásolta a bankfiók kezdőoldalának a képernyőjét álcázva, mintha az egy igazi banki honlap lenne.  Feladatának eleget téve titkárnőnk megadja azokat az adatokat, amiket a csaló kért.

Eltelik pár nap, és titkárnőnk szokásos reggeli kávéjával leül ismét a számítógépéhez, és bekapcsolás után azt tapasztalja, hogy egy zsaroló vírus által küldött kép jelenik meg a monitoron, megbénítva a számítógép használatát. A pár perccel később érkező kollégák ugyanezt tapasztalják, nem tudnak dolgozni, áll az egész vállalkozás, pedig hamarosan el kellene kezdeni szolgáltatni.

Ezután értesítik a rendszergazdát, (már amennyiben van) és a rendszergazda a probléma feltárása után elkezdené az adatmentésekből visszaállítani az adatokat, de a zsaroló vírus titkosítottá tette azokat is. Az egyik megoldás, kifizetik a váltságdíjat a zsarolónak, aki viszont a titkosítás feloldásához tartozó kulcsot vagy megküldi, vagy nem küldi meg károsult vállalkozásnak.

A másik megoldás, hogy az egész informatikai rendszert a nulláról újra kell telepíteni, ami az adatok elvesztésével járt. (számlák, levelek, bizonylatok stb.) A cég továbbá jelentési kötelezettségének eleget téve büntetésre is számíthat, nem kis jogi procedúrát a nyakába véve.

Kibervédelemmel megakadályozható a katasztrófa?

A válaszom mindenképpen IGEN, legalább annyi, hogy a vállalkozás rendelkezik megfelelő adatmentéssel, és megfelelő felhasználói kultúrával.

A fenti példa megmutatja, hogy egy ilyen katasztrófa helyzet kivédése közös érdek, közös feladat és a vállalkozás összes munkavállalóját érinti, legyen az cégvezető, informatikus, raktáros, titkárnő vagy rakodómunkás.

Kibervédelemmel megakadályozható a katasztrófa?
Kibervédelem a vállalkozásban - Avagy hogyan védekezhetünk a hasonló katasztrófák ellen?
Vezetőségi oldalról nézve:

A cég vezetőségének kötelessége a megfelelő munkavédelmi szabályzatok, megfelelően összehangolt számítástechnikai és GDPR szabályzat, számítástechnikai védelmi szabályzat, katasztrófavédelmi terv, munkáltatói és munkavállalói nyilatkozatok, jogtiszta szoftverek megvásárlása, vásárlói tájékoztatók, fizikai védelmek, munkavállalói kultúrára vonatkozó szabályzatok és még számtalan, a cég profiljához igazodó szabályzások elkészítésére, betartása, betartattatása, és ellenőrzésére, együttműködve jogi, gazdasági, biztonságtechnikai – informatikai osztállyal. Természetesen nem elfeledkezve az szabályzatok oktatásáról sem, amit a munkavállalók aláírásukkal elfogadnak és tudomásul vesznek.

Munkavállalói oldalról nézve:

Megfelelő körültekintés, a szabályzások betartása, az informatikai kultúra és a számítástechnikai védelmi szabályzat betartása. Ismerniük kell a biztonságtudatosság alapelvét, és ismerni kell a felelősségi rendszert, hiszen akár anyagi kártérítésre is jogosult a munkáltató, és ismerni kell azon tiltott tevékenységeket, amiket mellőzni kell a mindennapi munkavégzés során.   

Informatikai oldalról nézve:

Megfelelő informatikai rendszerrel szinte minden támadás kivédhető annak ellenére, hogy 100 %-os biztonságú informatikai rendszer nem létezik. Megfelelő körültekintéssel viszont 98 %-on tartható a védelem, felkészülve a komoly károk kivédéséére, és a rendszer folyamatos szinten tartására.

Összefoglalás

Összegezve a fent leírt folyamatokat láthatóvá vált, hogy a Kibervédelem egyfajta csapatjáték, melyhez szükségeltetik a megfelelő informatikai rendszer és munkavállalói morál is. Legyen az biztonságtechnikai probléma, jogi, vagy humán oldalról a laza hozzáállás. De egyet leszögezhetünk, a Kibervédelem minden vállalkozást érint, érdemes vele foglalkozni, mert egy jó informatikai biztonsági rendszerrel milliókat takaríthatunk meg hosszútávon.

Területei:

 •  tűzfal
 • szabályzat informatikai biztonság
 • logelemzés
 • csomagszűrés
 • szerverbiztonság
 • titkosított filerendszerek
 • jogosultság kezelés
 • oktatás felhasználói kultúra

Érte már kibertámadás? Törték fel már weboldalát, teljes informatikai rendszerét? Kap kéretlen leveleket? Védje meg vállalkozása és ügyfelei adatait!

Érdeklődjön a részletekért most!

36 70 534-8423

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.